Sök
VA-SYD som är det kommunala vatten- och avloppsbolaget i södra Skåne planerar för att bygga ett ny avloppstunnel och avloppsreningsverk i Malmö i 10-miljardklassen fram till 2032.
Projekten med att bygga en ny avloppstunnel och ett nytt avloppsreningsverk i Malmö innebär i korta drag arbete med informationssamordning för planering, projektering, byggnation av anläggningar och byggnader för avloppsreningen och överlämning till förvaltning. Avloppsreningssystemet MAXIMA som ska byggas omfattar i dagsläget ett nytt och robust Sjölunda avloppsreningsverk. Projekten består också följande av större delar:
Regional infrastruktur för avloppsrening i medlemskommunerna Burlöv, Lomma, Malmö samt Svedala
Om- och utbyggnad ett avloppsreningsverk
Utloppsledningar i Öresund
Ny pumpstation vid Sjölunda
Avloppstunnel under Malmö
Överföringsledningar och pumpstationer i anslutna kommuner
Det unika med projekten är deras omfattning och avsaknaden av styrande dokument för informationshantering. Projekten ska tillsammans omsätta lika mycket som moderorganisationen per år, vilket innebär stora utmaningar för anläggningsägaren att ta emot informationsmängden samt att det i stora delar saknas styrande dokument för informationshantering i kommande projektering och byggnation.
Detta innebär att bygga upp verksamhetssystemet från grunden vilket ger beställaren en god chans att skapa bra förutsättningar för kommande aktiviteter i byggprocessen men samtidigt en enorm utmaning att lösa. Till detta saknas moderna digitala systemstöd för att hantera mängden information som ska skapas och användas och till allt detta höga informationssäkerhetskrav som skapar begränsningar och vissa möjligheter.
Fakta
Projektstart: 2 mars 2023
Anläggning
Avloppstunnel och avloppsreningsverk
Funktionsansvar
Budget: ca 80 miljoner
Projekt slut: 2023
För WAADE är det Tommy Lindeberg som arbetar i programorganisationen på VA SYD. Det är de som bygger MAXIMA. Han har rollen som funktionsansvarig för stödfunktionen Information vilket innefattar:
Ledning och styrning av funktionen Information.
Skapa regelverk och processer som ska gälla för alla inom programmet.
Följa upp beställarorganisationen och leverantörerna att regelverket följs.
Att ta emot all digital information som skapas inom programmet, samordna, kontrollera samt leverera.
Kravställa digitala informationshantering i upphandlingar.
Datasamordning och BIM-samordning som kontinuerligt stöd.
Upphandling, implementering och utveckling av digitala stödsystem